Stranice

петак, 07. септембар 2018.

Nunzia Easy mindjuše i Lizbeth narukvica - zelene rondele sa bronzanim perlicama


Mnogo volim rondele. Mogu se naći u divnim bojama sa različitim sjajem  i u kombinaciji sa odgovarajućim perlicama dobija se veoma lep nakit.
Mindjuše sam radila po još jednom YouTube tutorualu serije 'Easy' Nunzie Scalpore. Mindjuše iz tutorijala se sastoje iz dva dela, ali sam ja radila samo gornji deo, jer sam radila od većih rondela, pa bi cela mindjuša bila jednostavno prevelika. Veće rondele sam kupila greškom, jer nisam razumela kako se označava njihova veličina.
Rondele su izdužene staklene brušene perle koje imaju rupu kroz manju dimenziju tj. po širini. U Nunzijinom tutorijalu se kaže da se koriste rondele od 4mm i perlice 15/0. Ja sam mislila da se 4mm odnosi na širinu rondele, pa sam kupila 4x6mm rondele. U stvari, trebale su mi rondele 4x3mm (ili 3x4mm). Na kraju je ispalo da se može raditi i sa većim rondelama, ako se koriste perlice 11/0.


Dakle, za mindjuše sam koristila:
Zelene rondele sa zlatnim odsjajem 4x6mm (verovatno kineske)
Miyuki perlice 11/0 - 'Metallic Dark bronze'

Vezivanje udice za mindjušu sam radila drugačije nego u tutorijalu. Više volim da povezujem udicu preko alke, tako imam mogućnosti da lakše promenim udicu, ako bude trebalo.
Onda mi je palo na pamet da bi donji deo mindjuše iz tutorijala mogao da posluži kao privezak za lančić.


Vrlo dobro je ispao i sasvim lepo izgleda kao komplet. Čak sam i lančić sama napravila od lanca na metar, stopera, završetka, alkica i karabinjer kopče. Prvi put sam to radila, ali je bilo zaista jednostavno.


Naravno, morala sam da uradim i narukvicu koja ide uz sve to. Izabrala sam narukvicu Lizbeth band sa bloga Linda's Crafty Inspirations, postoji njen tutorijal za pravljenje narukvice. Rondele su malo prevelike čak i za ovu narukvicu, ali je ipak dobro ispala.


Za narukvicu sam još koristila i SuperDuo perlice - boja 'Bronze' koja je ista kao Miyuki perlice.
Imala sam velikih problema sa slikanjem ovog kompleta. Čini mi se da sam već spominjala da u stanu nemam odgovarajuće osvetljenje ni za rad ni za slikanje nakita, ali baš kod ovog kompleta je to posebno bilo izraženo. Pokušavala sam po sunčanom danu, po oblačnom, pod veštačkim svetlom, na različitim podlogama i sa različitim podešavanjima foto-aparata i ništa nije uspevalo, slike su ili bile mutne ili sa pogrešnim bojama, previše osvetljene ili previše tamne. Na kraju sam odustala i upotrebila za post najbolje (ili najmanje loše) slike, uz manje korekcije svetla i boje.

Inače, materijal za komplet, Miyuki perlice, rondele, lančić i materijal za završetak lančića sam kupila u Repro Stylish-u u Beogradu. Koliko znam, Repro Stylish je jedina radnja kod nas koja prodaje Miyuki perlice, ali sam ja samo prve kupila kod njih, više ne, jer su kod njih skupe. Skoro 3 puta skuplje nego na stranom online shopu gde ih sada kupujem. Kada sam ja početkom marta kupila te prve perlice, Stylish još nije imao web prodaju. Miyuki perlice su stajale u jednoj velikoj činiji ispred kase u plastičnim kutijicama na kojima nije bilo oznake ni veličine ni boje perlica, samo cena i težina (oko 5g). Kupila sam dve boje, jednu za koju sam se nadala da je 'Metallic Dark Bronze', i bila sam u pravu, i još jednu za koju ni danas ne znam koja je boja u pitanju.
Nedavno sam slučajno saznala da je Stylish počeo sa web prodajom, i obradovala sam se, jer sam mislila da će ih to naterati da bolje označavaju perlice. Ipak, nije tako. Iako na sajtu piše da prodaju Miyuki perlice, kad kliknete na naziv, dobijete samo jednu sliku perlica neidentifikovane boje, doduše piše da su 11/0, sa cenom za 5gr, uz mogućnost da ih dodate u korpu i kupite (?). Ne razumem to.
Ono što mi se sviđa u Stylishu je veliki izbor rondela, poludragog kamenja, i metalnih delova za nakit. Takođe prodaju i Beadalon proizvode, igle, konac i ostale alate za rad sa perlicama koje još nisam probala.
Naravno, ima i materijala za druge tehnike pravljenja nakita koje ja ne koristim.


Нема коментара:

Постави коментар